Synnöve Lambertz

Synnöve Lambertz
Torrpastell, textil, grafik mm.
Utställningslokal: Angantyrv. 13, hitta hit!
070-224 33 66
synnove@lambertz.se
www.lambertz.se

Kartplats 44

Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Sedan 1976 är jag bosatt i Österskär i Österåkers kommun. Någon formell konstutbildning har jag inte, men jag har levt med konst omkring mig i hela mitt liv, eftersom min far var konstnär och min farfar var konsthuggare vid ett stenhuggeri på Vätö. Jag gör grafik i olika tekniker, torra pasteller, oljemålningar och akvarell. Dessutom väver jag trasmattor, mattor i vars färger jag försöker återskapa minnen. Fria broderier och blandtekniker är också roligt.

En erfarenhet som jag är mycket glad över att ha är att som ung ha bott och arbetat i Frankrike. Att bo någonstans där man inte har samma bakgrund som de flesta andra runt omkring i sitt liv öppnar för att se saker utifrån ett nytt perspektiv. Det ”självklara” är inte längre självklart. Värderingar kan ha ”olika värden”.

Min grafik är oftast lekfull, ibland lite melankolisk. Pastellerna och oljemålningarna är mer avbildande och föreställer landskap, hus, blommor, människor och djur. Mycket är från Stockholms skärgård, men också från andra platser jag besökt i Sverige och utomlands.

Det jag vill visa i mina bilder är ljusets växlingar, glädje, sorg, hopp och ängslan. Våra försök att få det hela i balans. Själva ljusspelet mellan olika färger är också oupphörligen lika spännande.


Konst i Roslagen, Öppna ateljéer, är ett samarbete mellan kommunerna Täby, Vallentuna och Österåker. Jag är medlem i Roslagens konstnärsgille, som har sitt säte i Norrtälje och Svenska Konstnärer. I Österåkers konstförening har jag tidigare varit aktiv under många år – som styrelseledamot, ordförande och medlem i inköpsgruppen.