Synnöve Lambertz

Se oss på Facebook

Årets evenemang

Utställningslokal 2016 Angantyrvägen 13 i
Österskär

 

Tel  070 224 3366

Se karta plats 53

 

Hemsida

www.lambertz.se

E-post

synnove@lambertz.se

 

Jag är uppvuxen i Stockholm, bodde 1964 – 1972 i Frankrike och bor sedan 1976 i Österskär i Österåkers kommun. Jag saknar formell grundutbildning men har ett gediget intresse för konst och praktiskt skapande har genom åren gett mig kunskaper.

Lockelsen för mig i att måla, teckna, väva m.m. fanns från början. Min far som var konstnär var ofta den som passade mig som liten. Därför ritande jag redan i 1 -  2-årsåldern föreställande bilder (en del finns faktiskt kvar).

Jag ser ofta världen i motiv – stannar upp, betraktar, och blundar med ett öga i taget. Någon gång i 55-årsåldern fick jag höra talas om att det finns något som heter synestesi. Det innebär att man ser t.ex. ord, bokstäver, kanske ett musikstycke i färg. Så är det för mig, och fram till att jag läste om fenomenet trodde jag att det var så för alla. Kanske är det just därför jag alltid uppmärksammar färgkombinationer.

Skapandet ger ro i själen och själva kroppen glöms bort. Smärta och sorger flyr in i koncentrationen.

Arbetssätt:
Arbetsätten är många. Jag gör främst torra pasteller, oljemålningar och grafik. Mina pasteller och oljemålningar föreställer landskap, hus, blommor  - mycket från Stockholms skärgård men också från andra platser jag besökt. Ofta finns människor eller djur med på bilderna. Grafiken jag gör är mindre avbildande och lite ”roligare”.

En del bilder från Kina är dock gjorda i akryl och akvarell p.g.a. flygtransporterna med flyg. Dessutom väver jag trasmattor som får egna namn. I mattorna försöker jag med färger återskapa minnen. Inom textil har jag de senaste åren även börjat med fritt broderi och i yngre dagar har jag gjort batik. Ibland leker jag med betong.

 

Utställningar:

Utställningar: Separatutställningar: 2013 med 19 trasmattor representerande de fyra årstiderna under rubriken ”Mattan som varit modern i 250 år” på Galleri Vågen, 2010 konstutställningen ”Nedtecknat och färgat” i Österåkers konsthall/Länsmansgården samt 2009 målningar från Kina med utställningen ”Mitt perspektiv på Kina”. Samtliga dessa utställningar i Åkersberga.

Samlingsutställningar:
I Linköping, Luleå, Motala, Norrtälje, Solna, Stockholm, Södertälje, Tibro, Täby, Upplands Väsby, Uppsala och Vaxholm.

Se vidare CV och fler utställningar som finns på min hemsida www.lambertz.se.

Föreningar: Medlem i Roslagens konstnärsgille (www.roslagenskonstgille.se) och Svenska konstnärer (www.svenskakonstnärer.se)